WOZ-waarde: Wat is WOZ-waarde en wat moet ik er over weten?WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari van het voorafgaande kalenderjaar. Zo is de WOZ-beschikking van 2020 de waardepeildatum 1 januari 2019. Deze waarde vormt tevens de basis voor diverse belastingen en heffingen, zoals: onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing, rioolheffing, inkomstenbelasting, schenkbelasting en erfbelasting.

De WOZ-waarde wordt jaarlijks door de gemeente bepaald en is telkens een jaar geldig. De waardebepaling is gebaseerd op:

  • Verkoopcijfers

  • Ligging van de woning

  • Inhoud van de woning

  • Oppervlakte van de woning

De hoogte van de WOZ-waarde heeft invloed op een aantal dingen, dus het is belangrijk dat de WOZ-waarde klopt. In sommige gevallen kan de WOZ-waarde hoger worden vastgesteld, doordat de gemeente geen goed beeld heeft over de lokale huizenmarkt. Wanneer je het niet eens bent met de WOZ-waarde kun je een bezwaar indienen. Dit kan je doen binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking.


Tip 1: Op de website van de consumenten bond, wordt duidelijk uiteengezet hoe je een te hoge WOZ- beschikking kan aanvechten.

Tip 2: Heb je een woning op het oog en wil je weten wat de WOZ-waarde van deze woning is, neem dan gratis een kijkje op de WOZ-waardeloket. De WOZ-waarden is openbaar en kan via de WOZ-waardeloket voor alle woningen in Nederland worden ingezien.


#WOZ #Nederland #dwellingid #woningpaspoort #woningwaarde #gemeentelijkebelasting

Bron:

2 keer bekeken

Bedrijf

Vacatures

Contact

Dwelling-ID is een initiatief van Forward Real Estate B.V.

Volg ons

  • Instagram - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle