Wat je moet weten over de fundering van een huis!

Bijgewerkt: jun 22

De fundering is de draagconstructie waarop een huis wordt gebouwd. Een fundering die in een slechte staat verkeerd, kan leiden tot verzakking en scheuren in de (draag) muren en gevels.


Funderingsproblemen komen veel voor bij woningen, die gebouwd zijn voor 1970. Deze woningen zijn voornamelijk gebouwd op houten funderingspalen. In Nederland staan ca. 750.000 woningen op houten funderingspalen. Houten funderingspalen staan bekend om de volgende veelvoorkomende problemen:

  • Rotting: wanneer het grondwaterpeil zakt, kunnen de palen aan de bovenkant droog komen te liggen, waardoor de palen beginnen te rotten.

  • Aantasting door bacteriën: In sommige gebied in Nederland zijn er tot 1970 grenenhouten palen toegepast als fundering. Deze palen kunnen op den duur worden aangetast door bacteriën/schimmels.

  • Te hoge belasting: Bij het realiseren van een extra verdieping op een oud huis, moet er getoetst worden of de draagkracht van de fundering voldoende is om de extra massa te dragen. Wanneer de draagkracht van de fundering onvoldoende is kan het optoppen van een huis resulteren in overbelasting van de funderingspalen.

Herstelwerkzaamheden aan verzakte, aangetaste en gescheurde funderingen zijn zeer ingrijpend en kostbaar. Het is daarom altijd verstandig om bij aankoop of renovatie van een oude woning (gebouwd voor 1970) de staat van de fundering in kaart te laten brengen middels een funderingsonderzoek. Zo weet jij altijd waar je aan toe bent!Tips voor de woningkopers

  • Om te achterhalen welke fundering jouw huis heeft, kan je bij de afdeling Bouw-en Woningtoezicht van jouw gemeente de oorspronkelijke bouwtekening van de woning opvragen.

  • Daarnaast kan je via de digitale funderingsviewer van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) meteen inzien waar in Nederland funderingsproblemen voorkomen.


#Dwellingid #Vastgoed #Fundering #Funderingsproblemen #Proptech #Renovatie #Woningvoorraad

Bron:

13 keer bekeken

Bedrijf

Vacatures

Contact

Dwelling-ID is een initiatief van Forward Real Estate B.V.

Volg ons

  • Instagram - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle